Charles John Huffam Dickens

7 februari 1812 – 9 juni 1870

Charles Dickens leefde van 1812 tot 1870 en is de bekendste en invloedrijkste Engelse schrijver uit de 19e eeuw. De sprookjesachtige wereld die Dickens beschreef was vooral de wereld van zijn vroegste jeugd.

De Victoriaanse tijd, genoemd naar Queen Victoria (die óók aanwezig is op het Dickens Festijn) is een tijd van grote sociale tegenstellingen, van rijkdom maar ook van grote armoede, wat uiteraard te zien is op het Dickensfestijn. Zo lopen er weeskinderen rond, kastanjeverkopers, schoorsteenvegers, gekken, zwervers en dronkaards. Maar gelukkig ook kantoorklerken, oude en jonge vrijsters, christmas carol singers en deftige notabelen.

Maar het Dickens festijn is ook dé gelegenheid om een groot aantal hoofdpersonen en bijpersonen uit de boeken van Dickens te ontmoeten, zoals David Copperfield de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek, Scrooge de onvriendelijke gierigaard, de bende van Fagin en Oliver Twist.

 • A Christmas Carol

  Op kerstavond komt Scrooge thuis en ziet de geest van zijn overleden compagnon Jacob Marley. Marley kondigt drie geesten aan, die van het Verleden, het Heden en de Toekomst. Scrooge wordt meegevoerd door de Geesten en als hij alle beelden goed tot zich laat doordringen, komt hij tot het besef dat hij moet veranderen. En op kerstdag is Scrooge een ander mens!

  Ebenezer Scrooge is één van de bekendste creaties van Dickens. Scrooge is gierig, altijd onvriendelijk en is nooit aardig tegen mensen. Overal waar hij verschijnt daalt de feestvreugde, zelfs met Kerstmis! Hij vindt alles maar onzin, vooral liefdadigheid. Zijn bekendste uitspraak is HUMBUG! (onzin).

  Jacob Marley is de (dode) compagnon van Scrooge. Marley laat als geest weten dat Scrooge zijn leven moet beteren om niet net als Marley te eindigen als geketende geest. Hou Scrooge in de gaten want geregeld ziet u dan de geest van Jacob Marley tevoorschijn komen uit het ronde raam van de pastorie.

  Ghosts of Christmas Past, Present & Yet To Come. De Geest van Voorbije Kersttijden komt het eerst op bezoek, dan de Geest van het Tegenwoordige Kerstfeest, maar de Geest van de Toekomst boezemt Scrooge pas echt angst in.

  Tiny Tim (Kleine Tim) is de kreupele zoon van Mr. Bob Cratchitt, een arme klerk op het kantoor van Scrooge. Tim is ziekelijk en in de droom van de derde Geest is Tiny Tim dan ook dood. Gestorven omdat zijn ouders geen geld hadden om eten te kopen en kolen voor de verwarming. Soms zie je Tiny Tim zitten op de schouder van zijn vader, niet om van het uitzicht te genieten, maar omdat hij geen energie meer heeft om verder te strompelen! Tiny Tim sluit het verhaal met de legendarische woorden: God bless us, every one! (God zegene ons, ieder van ons!)

 • De lotgevallen van Oliver Twist

  Het boek Oliver Twist is een aaneenschakeling van ellende en narigheid, die tegen het eind plaats maakt voor hoop op een betere toekomst.

  Oliver Twist wordt geboren in een werkhuis, zijn moeder is een onbekende zwerfster en sterft bij zijn geboorte, zijn vader is dan al dood. Oliver groeit op in het werkhuis, hij wordt weggestuurd omdat hij om meer eten durft te vragen. Dan wordt hij de ongelukkige leerling van een doodgraver en komt uiteindelijk terecht in Londen in een milieu van zakkenrollers, dieven en helers. Na vele avonturen wordt Oliver opgespoord door iemand die meer weet van zijn afkomst. Het kwaad wordt gestraft en, eind goed al goed, Oliver wordt geadopteerd door de sympathieke en welgestelde Mr. Brownlow. Oliver en zijn vrienden komt U tegen, terwijl zij liedjes zingen uit de musical Oliver. Pas op uw personal belongings want het blijven te alle tijdendieven!

  Fagin is het hoofd van de bende waar Oliver in terechtkomt, een heler en aanstoker van vele misdaden in het Victoriaanse Londen. Fagin heeft een echt boeven-uiterlijk, gemeen en sluw.

  Jack Dawkins (bijnaam ‘Artful Dodger’) is één van de meestbelovende dieven uit de bende van Fagin. Hij bracht Oliver bij de bende en is op zijn manier een vriend voor Oliver. Hij wordt opgepakt en verbannen naar de Nieuwe Wereld (Australië, waar veel dieven en moordenaars naar toe gingen.).

  Bill Sikes is een beroepsdief, een jongere versie van Fagin. Hij komt slecht aan zijn eind als hij door de politie achterna wordt gezeten.

  Sowerberry, de doodgraver welke u vaak op de begraafplaats aantreft is de leermeester van Oliver.

 • David Copperfield

  David Copperfield wordt gezien als de meest autobiografische roman van Dickens. De jonge David moet na een ruzie met zijn stiefvader naar kostschool. Als niet lang daarna zijn moeder overlijdt blijft David als wees achter. Dan moet hij zichzelf zien te redden.

  David Copperfield is de hoofdpersoon van het verhaal. David is een jongen die het allemaal nog niet weet en zich erg laat leiden door andere, sterkere persoonlijkheden. Door een harde leerschool ontwikkelt hij toch een goed karakter.

 • The old curiosity shop

  Little Nell en haar grootvader wonen in The Old Curiosity Shop. Grootvader heeft grote schulden bij Quilp. Als Quilp beslag laat leggen op de winkel, vluchten Little Nell en haar grootvader naar het platteland. Tijdens de avontuurlijke reis gaat de gezondheid van Little Nell steeds verder achteruit. Als ze denken in veiligheid te zijn, slaat het noodlot toe..

 • Great Expectations

  Miss Havisham is een rijke excentrieke oude dame die ooit op het punt stond te trouwen. Op haar trouwdag kwam ze erachter dat het huwelijk niet doorging, de bruidegom zag er vanaf. Vanaf dat moment slijt ze haar dagen in haar bruidsjurk en adopteert meisjes die ze leert de harten van jongens te breken. Pip ziet ze als één van haar slachtoffers. Miss Havisham zit daar maar tussen al haar zilver: verbitterd en ongelukkig.

 • The Pickwick Papers

  Samuel Pickwick is de excentrieke, iets te dikke, goedgelovige maar zéér sympathieke hoofdpersoon van dit verhaal. Pickwick beleeft zóveel avonturen en ontmoet zóveel mensen, dat zijn leven vol onschuld een leven vol wijsheden wordt.

  Sam Weller is de trouwe (en wijze) bediende van Samuel Pickwick.

  Mrs. Sarah Gamp is een personage uit het boek Martin Chuzzlewit. Zij is vroedvrouw/verpleegster, voor wie de zorg voor zichzelf boven alles gaat. De mensen die haar in dienst hebben genomen komen er vaak bekaaid af. Mrs Camp is een dikke vrouw met een rode neus van de drank. Zij gedraagt zich als de hertogin van de vuilnisbelt. De wijsheden die zij er uitkraamt zijn legendarisch, maar kloppen nooit! Bakerpraatjes!